6 Aralık 2020
Gebelikte saç boyama ile ilgili kanıtlanmış zararlar olmasa da uygulama konusunda bazı çekinceler vardır. . Saç boyaları doğal olsalar dahi içerisinde birçok kimyasal madde içeririrler. İlk üç ay bebeğin organ gelişiminin tamamlandığı dönemdir. Bu dönemde saç boyama işleminden kaçınılmalıdır. İlk üç ay sonrasında ise, saç beyazları kadını rahatsız ediyorsa, mümkün olduğunca seyrek olarak boyama işlemi yapılabilir. Saç teli saç kökünden birkaç mm sonrasında cansızdır. Ve saç teline uygulanacak boya vücuda geçmez . Saç diplerine ve deriye temas eden boya vücuda geçebilir. Bu sebeple mümkün ise saç diplerine uygulamayan direkt saça..
22 Şubat 2020
GyneFix Nedir ? GyneFix modern, hormonsuz ve yeni nesil bir doğum kontrol cihazıdır. Cerrahi bir ipliğin üzerine sıralanmış küçük bakır tüplerden oluşur. GyneFix ‘in üst ucu özel bir metod ile sağlamlaştırılmış düğümüyle rahim tavanına yerleştirilir. Bu sabit yerleşim rahimde kaymayı, rahim duvarına batmayı ve dışarı atılmasını önler. Çok küçük ve esnek yapıya sahip olan GyneFix her kadının farklı boyut ve şekillerde olan rahimine tamamen uyum sağlar. Bu uyum sayesinde GyneFix diğer spirallerde yaşanan yan etkileri 99% ortadan kaldırır ve kullanım devamlılığını arttırır. GyneFix nasıl korur? GyneFix gebelikten korumayı..
22 Şubat 2020
Tüm dünyada kullanılan uzun süreli ve yüksek etkili doğum kontrol yöntemlerinden biridir. Aktif olmayan kolun iç yüzüne deri altına yerleştirilir. Koruma süresi 3 yıldır. Takılma işlemi çok kısa süren ağrısız basit bir işlemdir. Ergenlikten menopoza tüm yaş grubundaki kadınlara uygulanabilir. Doğum yapmış olmak gerekmez. Emziren anneler rahatlıkla kullanabilir. Sigara içenler kullanabilir. Cinsel isteksizlik yapmaz. Doğum sonrası 4. Haftadan itibaren uygulanabilir. Doğum kontrol hapları gibi unutma sorunu yoktur. Hekim tarafından takılıp hekim tarafından çıkarılabilir. Takılması için gebe olunmadığından emin olunması gerekir. Bu sebeple adetin ilk 5 günü içerisinde takılır. Adet düzensizliği..
22 Şubat 2020
Kişinin istediği zamanda istediği sayıda çocuk yapmasını sağlamak aile planlaması hizmetinin ana hedefidir. Yöntemler hakkında bilgilendirme ve yöntemlere ulaşımı kolaylaştırmak sağlık sisteminin ana görevlerinden biridir. İstenmeyen bir gebelikle karşılaşmak hem kadın hem erkek için yıpratıcı bir sorun olduğu gibi toplumsal bir sorundur aynı zamanda. Modern yöntemler hakkında bilgi vermek amacıyla hazırladığımız yazımızda genel bilgilendirme yapmayı hedefledik. Bu bilgiler doğrultusunda sağlık profesyonellerine danışarak size en uygun yöntemi seçebilirsiniz. Prezervatif/Kondom Prezervatif lateksten yapılmış ilişki sırasında erkek organına takılan esnek bir kılıftır. Erkek menisinin (boşalma sıvısı) Kadın hazinesine (vajinasına) dökülmesini önleyerek etki gösterir...
4 Mart 2019
Kadın ve orgazm Toplumsal baskı ve korkulardan dolayı kadında bastırılmış duygulardan biri de cinselliktir şüphesiz. Hayatının bu kadar odak noktasında olan bir durumun bastırılmışlığı ve yok sayılmasının kadında yaşattığı psikolojik travma geçiştirilemeyecek kadar ciddi bir durumdur. Erkek orgazmı odaklı sevişmeler hemen hemen her kadının yaşadığı bir alışkanlık haline geldi maalesef. Hatta bazı toplumlarda özellikle cinsel hazza ulaşmaması için “kadın sünneti” denilen vahşete maruz kalan kadınlar bile var. Yani durum şimdilik içler acısı… Gelişen zaman, değişen toplum vs. derken kadınların hak ettiği değeri yavaş yavaş göreceğimiz günler yaklaşırken beklemeye sabredemiyor ve..
4 Mart 2019
OP. DR DERYA ASLAN’LA KADINA DAİR Her ne yaşta olursanız olun, hangi eğitim düzeyine veya gelire sahip olursanız olun ortak noktalarınız korkularınız ve sevinçlerinizdir. Kadın doğası gereği doğum ayrıcalığına sahip mucizevi bir canlıdır. Tabi bunun getirdiği korkular ve bedenin erkekten çok daha mahrem hissettiği bir durumun da içindedir. Aynı zamanda toplumsal baskılar sebebiyle paylaşılamayan sorunlar veya doğal durumlar da söz konusudur kadın bedeniyle ilgili. Bunların doğurduğu korkular belki de zaman zaman daha kötü durumlara yol açabilir. Op. Dr. Derya Aslan anlatımıyla her ay kadın sağlığı ve hastalıklarıyla ilgili bilgilendirmeler yapıyoruz..
4 Mart 2019
Rahim ağzı kanseri dünya çapında kadınlarda en sık görülen ve en ölümcül kanserlerden birisidir. Erken teşhis edildiğinde ise yaşam beklentisi çok yüksektir. Yapılan rutin amacı rahim ağzı kanserini erken teşhis etmek ve daha kansere dönüşmeden yakalamaktır. Test sonuçlarında kanser öncesi evreye ait, kanser için risk oluşturacak bazı bulgular hastada kanser varmış ya da mutlaka kanser oluşacakmış gibi bir algı oluşturup hastayı oldukça kaygılandırabilmektedir. Tarama programının karmaşıklığı, tarama şeklinde olan farklı usuller ve HPV tarama gibi yeni eklenen yöntemler kafaları iyice karıştırmaktadır. Tarihi olarak bir sıralama yaptığımızda konu biraz daha iyi..
4 Mart 2019
Siz bir nevi doktor değil arkadaş, sırdaş oluyorsunuz aslında kadınlar için. En özellerini paylaşıyorlar sizinle. Siz bu durumda nasıl bir tavır sergiliyorsunuz? Doktor gibi mi arkadaş gibi mi? Hastalarımın sorunlarını açıkça ifade edebilmeleri beni kendilerine yakın görmeleri beni mutlu ediyor. Bu rahatlığı hastalarıma aktarabildiğim kanısındayım. Ancak doktor hasta ilişkisinin belli çerçevede sınırlı kalmasının sağlıklı olduğunu düşünüyorum. Bu ilişki dengesi zaman içerisinde kendiliğinden gelişen bir durum. Yeni bir muayenehane açtığınızı duyduk. Farklı fikirleriniz de var, bunlardan biraz bahseder misiniz? Muayenehanemde tüm teknik imkanlara sahibim. Jinekoloji ve gebelikle ilgili tüm rutin tetkik..
4 Mart 2019
Cinsel yollarla bulaşan hastalıklar da çok yaygın. Artık yavaş yavaş farkındalıklar başladı mı sizce? Yoksa hala konuşulmayan bilinmeyen konular mı bunlar? Pek değişiklik olmadığı düşüncesindeyim. Farkındalık var, konuşuluyor, biliniyor ancak umursamaz davranılıyor. En büyük sorun da bu. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların sonuçlarının nereye varacağı pek düşünülmüyor. Belki bizlere daha fazla iş düşüyor bu konuda. Ayrıca kamu kampanyalarının arttırılması gerekiyor. Cinsel yollardan korunmak için hastalarınıza ne gibi tavsiyelerde bulunuyorsunuz? Öncelikle prezervatif kullanımı birçok cinsel yolla bulaşan hastalık açısından koruyucu. Prezervatif bazı hastalıklardan korunmak için etkili ancak yetersiz kalabiliyor. Partner sayısı seçiminde..
4 Mart 2019
Gebelik uzun bir süreç ve bu süreçte yaklaşık ayda bir, bazen daha sık görüşmelerimiz oluyor. Onların en özel dönemlerinde yanlarında oluyorum ve kendilerini ailelerini ve yaşamlarını tanıma fırsatım oluyor. Bu da aramızda güven ve dostluk bağı kurulmasına vesile oluyor. Özellikle gebeliği ilk defa yaşayan kadınlar sık sık telefonlarınızı çaldırıyordur… Eşiniz ve çocuklarınız için bu zaman zaman sorun oluyor mu? Yaşadığımız bölge olarak eğitim düzeyi yüksek bir yerdeyiz. Acil durumlar dışında çok sık arandığımı söyleyemem. Hastalar özellikle acil olmayan ama sormak istedikleri konularda da mesaj ile iletişime geçiyorlar benimle. Acil olan..
4 Mart 2019
Aslında çok doğal bir tepki. En mahrem bölge ve en mahrem sorunlarla ilgili konularda kendini açmak çok kolay değil. Bu korku birkaç nedenli olabiliyor. Birincisi genital bölgenin başkası tarafından görülmesi, genital bölgenin yapısının normal olup olmadığı, koku vb. sebeplerle rahatsızlık verebileceği ile ilgili endişeler, ikincisi vajinal muayene esnasında canının yanıp yanmayacağı ile ilgili endişeler, üçüncüsü de muayene sonucunda ortaya çıkabilecek hastalıklarla ilgili endişeler. “Muayeneye gittiğinizde hiçbir hekim genital bölgenizin nasıl göründüğüyle ya da tüylü olup olmadığıyla ilgilenmez, çünkü genital bölgemiz de aynı vücudumuzun diğer bölgeleri gibidir ve birbirinden çok farklıdır...