Gebelik uzun bir süreç ve bu süreçte yaklaşık ayda bir, bazen daha sık görüşmelerimiz oluyor. Onların en özel dönemlerinde yanlarında oluyorum ve kendilerini ailelerini ve yaşamlarını tanıma fırsatım oluyor. Bu da aramızda güven ve dostluk bağı kurulmasına vesile oluyor.
Özellikle gebeliği ilk defa yaşayan kadınlar sık sık telefonlarınızı çaldırıyordur… Eşiniz ve çocuklarınız için bu zaman zaman sorun oluyor mu?
Yaşadığımız bölge olarak eğitim düzeyi yüksek bir yerdeyiz. Acil durumlar dışında çok sık arandığımı söyleyemem. Hastalar özellikle acil olmayan ama sormak istedikleri konularda da mesaj ile iletişime geçiyorlar benimle. Acil olan durumlarda da zaman, mekân kavramı zaten ortadan kalkıyor. Eşim ve çocuklarım bu duruma alışkınlar ve ailemizde sorun teşkil etmiyor. Doğuma gideceğim zaman bile çocuklar aralarında bahse giriyorlar “kız mı olacak, erkek mi?” diye.
Siz 3 çocuk annesi bir kadın olarak yaşadığınız zorluklarda doktorunuzun etkisi nasıldı?
Kendi gebeliğimi kendim takip ettim. Doğumda arkadaşlarımdan yardım istedim doğal olarak J
Doğum fobisi olan hastalarınız var mı? Onlara yaklaşımınız nasıl oluyor?
Oldukça yaygın diyebilirim. İnsan bilmediği, yabancı hissettiği şeylerden korkar. Bu kaygıyla baş ederken en önemlisi doğuma bakış açısını değiştirmek. Ben hastalarıma doğumla ilgili bakış açılarını konuşarak, bilgiler vererek ve ne yaşayacağını anlatarak, bir nevi simule ederek bu korkularından uzaklaşmasını sağlıyorum. Bu amaçla gebelik dönemi, doğum ve yeni doğan dönemi ile ilgili bilgileri aktardığım, nefes çalışmaları yaptığımız, gebelerimin her sorusuna cevap bulabildiği eğitimler düzenliyorum.